top of page
Redactie

Wethouder wil geen luchtmeetpunt - dus gingen we nogmaals inspreken

Woensdag 27 november was de vergadering van de gemeenteraad, van de Commissie Ruimtelijke Ordening. De Commissie had een brief gekregen van de wethouder, waarin staat dat er geen luchtmeetpunt komt in Tuindorp Oostzaan. De bestaande techniek van de luchtmeetpunten die Amsterdam gebruikt, is namelijk niet geschikt om de stoffen te meten die bijvoorbeeld ICL Fertilizers uitstoot.


Wij denken: als het ene middel niet geschikt is, moet je op zoek naar een ander middel dat wel geschikt is! Vooral als de hele gemeenteraad unaniem heeft gevraagd om de luchtkwaliteit in Tuindorp Oostzaan en omliggende wijken te onderzoeken.


[Tekst loopt door onder de foto]


Zwartboek voor raadsleden

Myrthe sprak in namens Adem Vrij aan het IJ, de tekst staat onderaan deze pagina. Ook hadden we voor de raadsleden een Zwartboek meegenomen, een voor elke fractie. Na het inspreken stelden raadsleden van D66, GroenLinks-PvdA en de SP nog vragen.

Je kunt de livestream hier terugkijken (vanaf 43:39)


Vanwege een storm stopte de vergadering eerder. Daarom wordt er op de volgende vergadering, op woensdag 15 januari, pas weer gesproken over het luchtonderzoek in de wijk en de vervuiling door ICL.


Provincie

Ook in de Provincie kwam ICL Fertilizers opnieuw aan de orde, op maandag 2 december. Luister hier naar de vragen van de heer Dijksma van de SP (agendapunt 6.b.1, video)

Maandag 9 december wordt er verder over vergaderd  (agendapunt 9c)



Inspreekbijdrage

In de gemeenteraad, Commissie Ruimtelijke Ordening, woensdag 27 november 2024:


"Geachte raadsleden,


In mei vroeg uw raad de wethouder unaniem om de lucht te onderzoeken in Tuindorp Oostzaan en omgeving.

Die oproep kwam voort uit zorgen over de luchtkwaliteit benedenwinds van ICL Fertilizers, Bunge, de olieterminals, scheepvaart en andere industrie in het westelijk havengebied. En uit zorgen om het hoge longkankercijfer in Tuindorp Oostzaan.

Beide zorgen zijn nog altijd even actueel.


De reactie van de wethouder is daarom op zijn zachtst gezegd teleurstellen. 

Hij doet het gevraagde onderzoek nu af met de constatering, dat het soort Luchtmeetpunten dat Amsterdam gebruikt, niet geschikt zou zijn om de relevante stoffen in deze specifieke situatie te meten. En dat hij het daarbij wil laten.


Met zijn nauwe interpretatie van de motie lijkt de wethouder alleen naar het middel te kijken, in plaats van naar het doel: duidelijkheid krijgen wat Amsterdammers in dit deel van Noord inademen en wat daarvan de gevolgen voor de gezondheid kunnen zijn - zodat de gemeente kan zorgen voor een schone en gezonde leefomgeving voor omwonenden van deze industrie binnen de stadsgrenzen.


Hoe hard dat nodig is bleek onlangs nog uit het Zwartboek met de titel Het stinkt hier, dat Adem vrij aan het IJ aan de wethouder en gedeputeerde Olthof overhandigde. In zeer korte tijd stuurden ruim zestig bewoners hun persoonlijke ervaring met de luchtvervuiling, van met name ICL Fertilizers, in. 

Wij hebben vandaag ook voor de raadsleden een exemplaar meegenomen. 


Onze verzoeken aan de raad zijn de volgende:


  1. Zorg dat het college met het doel van de motie aan de slag gaat: de luchtkwaliteit in Tuindorp Oostzaan onderzoeken in plaats van berekenen

  2. Kijk daarbij of de benodigde expertise in huis kan worden gehaald door het instellen van een onafhankelijke expertgroep, zoals bijvoorbeeld ook in de IJmond is gebeurd

  3. Blijf pleiten voor meer, onaangekondigde en onafhankelijke metingen in de schoorsteen van ICL

  4. Vraag het college welke inspanningen er precies worden gedaan om bij ICL aan te dringen op maatregelen tegen de stank en luchtvervuiling die deze verouderde fabriek blijft veroorzaken


We hopen dat u het Zwartboek met aandacht zult lezen, en dat het u inspireert tot verdere maatregelen om de lucht in Tuindorp Oostzaan, de NDSM-buurt en omliggende wijken schoner en gezonder te krijgen.


Dankuwel."


Wordt vervolgd!

105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page